Sunday, February 3, 2008

Community Health Nursing and Care for Mother and Child Practice 1


Situation 1 - Nurse Minette is an independent Nurse Practitioner following-up referred clients in their respective homes. Here she handles a case of POSTPARTIAL MOTHER AND FAMILY focusing on HOME CARE.

1. Nurse Minette needs to schedule a first home visit to OB client Leah. When is a first home-care visit typically made?

a. Within 4 days after discharge

b. Within 24 hours after discharge

c. Within 1 hour after discharge

d. Within 1 week of discharge

2. Leah is developing constipation from being on bed rest. What measures would you suggest she take to help prevent this?

a. Eat more frequent small meals instead of three large one daily

b. Walk for at least half an hour daily to stimulate peristalsis

c. Drink more milk, increased calcium intake prevents constipation

d. Drink eight full glasses of fluid such as water daily

3. If you were Minette, which of the following actions, would alert you that a new mother is entering a postpartial at taking-hold phase?

a. She urges the baby to stay awake so that she can breast-feed him in her

b. She tells you she was in a lot of pain all during labor

c. She says that she has not selected a name fir the baby as yet

d. She sleeps as if exhausted from the effort of labor

4. At 6-week postpartum visit what should this postpartial mother's fundic height be?

a. Inverted and palpable at the cervix

b. Six fingerbreadths below the umbilicus

c. No longer palpable on her abdomen

d. One centimeter above the symphysis pubis

5. This postpartal mother wants to loose the weight she gained in pregnancy, so she is reluctant to increase her calorin intake for breast-feeding. By how much should a lactating mother increase her caloric intake during the first 6 months after birth?

a. 350 kcal/day

b. 5CO kcal/day

c. 200 kcal/day

d. 1,000 kcal/day

Situation 2 - As the CPES is applicable for all professional nurse, the professional growth and development of Nurses with specialties shall be addressed by a Specialty Certification Council.

The following questions apply to these special groups of nurses.

6. Which of the following serves as the legal basis and statute authority for the Board of nursing to promulgate measures to effect the creation of a Specialty Certification Council and promulgate professional development programs for this group of nurse-professionals?

a. R.A. 7610

b. R.A. 223

c. R.A. 9173

d. R.A. 7164

7. By force of law, therefore, the PRC-Board of Nursing released Resolution No. 14 Series of the entitled: "Adoption of a Nursing Specialty Certification Program and Creation of Nursing Specialty Certification Council." This rule-making power is called:

a. Quasi-Judicial Power

b. Regulatory Power

c. Quasi/Legislative Power

d. Executive/Promulgation Power

8. Under the PRC-Board of Nursing Resolution promulgating the adoption of a Nursing Specialty-Certification Program and Council, which two (2) of the following serves as the strongest for its enforcement?

(a) Advances made in science aid technology have provided the climate for specialization in almost all aspects of human endeavor and

(b) As necessary consequence, there has emerged a new concept known as globalization which seeks to remove barriers in trade, .industry and services imposed by the national laws of countries all over the world; and

(c) Awareness of this development should impel the nursing sector to prepare our people in the services sector to meet .the above challenges; and

(d) Current trends of specialization in nursing practice recognized by; the International Council of Nurses (ICN) of which the Philippines is a member for the benefit of the Filipino in terms of deepening and refining nursing practice and enhancing the quality of nursing care.

a. b & c are strong justification

b. a & b are strong justification

c. a & c are strong justification

d. a & d are strong justification

9. Which of the following is NOT a correct statement as regards Specialty Certification?

a. The Board of Nursing intended to create the Nursing Specialty Certification Program as a means of perpetuating the creation of an elite force of Filipino Nurse Professionals

b. The Board of Nursing shall oversee the administration of the NSCP through the various Nursing Specialty Boards which will eventually, be created

c. The Board of Nursing at the time exercised their powers under R.A. 7164 in order to adopt the creation of the Nursing Specialty Certification /council and Program

d. The Board of Nursing consulted nursing leaders of national nursing associations and other concerned nursing groups which later decided to ask a special group of nurses of .the program for nursing specialty certification

10. The NSCC was created for the purpose of implementing the Nursing Specialty policy under the direct supervision and stewardship of the Board of Nursing. Who shall comprise the NSCC?

a. A Chairperson who is the current President of the APO a member from .the Academe, and the last member coming from the Regulatory Board

b. The Chairperson and members of the Regulatory Board ipso facto acts as the CPE Council

c. A Chairperson, chosen from among the Regulatory Board Members, a Vice Chairperson appointed by the BON at-large; two other members also chosen at-large; and one representing the consumer group

d. A Chairperson who is the President of the Association from the Academe; a member from the Regulatory Board, and the last member coming from the APO

Situation 3 - Nurse Anna is a new BSEN graduate and has just passed her Licensure Examination for Nurses in the Philippines. She has likewise been hired as a new Community Health Nurse in one of the Rural Health Units in their City, which of the following conditions may be acceptable TRUTHS applied to Community Health Nursing Practice.

11. Which of the following is the primary focus of community health nursing practice?

a. Cure of illnesses

b. Prevention of illness

c. Rehabilitation back to health

d. Promotion of health

12. In community health nursing, which of the following is our unit of service as nurses?

a. The Community

b. The Extended Members of every family

c. The individual members of the Barangay

d. The Family

13. A very important part of the Community Health Nursing Assessment Process includes

a. the application of professional judgment in estimating importance of facts to family and community

b. evaluation structures arid qualifications of health center team

c. coordination with other sectors in relation to health concerns

d. carrying out nursing procedures as per plan of action

14. In community health nursing it is important to take into account the family health with an equally important need to perform ocular inspection of the areas activities which are powerful elements of:

a. evaluation

b. assessment

c. implementation

d. planning

15. The initial step in the PLANNING process in order to engage in any nursing project or parties at the community level involves:

a. goal-setting

b. monitoring

c. evaluation of data

d. provision of data

Situation 4 - Please continue responding as a professional nurse in these other health situations through the following questions.

16. Transmission of HIV from an infected individual to another person occurs:

a. Most frequency in nurses with needlesticks

b. Only if there is a large viral load in the blood

c. Most commonly as a result of sexual contact

d. In all infants born to women with HIV infection

17. The medical record of a client reveals a condition in which the fetus cannot pass through the maternal pelvis. The nurse interprets this as:

a. Contracted pelvis

b. Maternal disproportion

c. Cervical insufficiency

d. Fetopelvic disproportion

18. The nurse would anticipate a cesarean birth for a client who has which infection present at the onset of labor?

a. Herpes simplex virus

b. Human papilloma virus

c. Hepatitis

d. Toxoplasmosia

19. After a vaginal examination, the nurse»e determines that the client's fetus is in an occiput posterior position. The nurse would anticipate that the client will have:

a. A precipitous birth

b. Intense back pain

c. Frequent leg cramps

d. Nausea and vomiting

20. The rationales for using a prostaglandin gel for a client prior to the induction of labor is to:

a. Soften and efface the cervix

b. Numb cervical' pain receptors

c. Prevent cervical lacerations

d. Stimulate uterine contractions

Situation 5 - Nurse Lorena is a Family Planning and Infertility Nurse Specialist and currently attends to FAMILY PANNING CLIENTS AND INFERTILE COUPLES. The following conditions pertain to meeting the nursing of this particular population group.

21. Dina, 17 years old, asks you how a tubal ligation prevents pregnancy. Which would be the best answer?

a. Prostaglandins released from the cut fallopian tubes can kill sperm

b. Sperm cannot enter the uterus, because the cervical entrance is blocked

c. Sperm can no longer reach the ova, because the fallopian tubes are blocked

d. The ovary no longer releases ova, as there is no where for them to go

22. The Dators are a couple undergoing testing for infertility. Infertility is said to exist when:

a. a woman has no uterus

b. a woman has no children

c. a couple has been trying to conceive for 1 year

d. a couple has wanted a child for 6 months

23. Another client names Lilia is diagnosed as having endometriosis. This condition interferes with the fertility because:

a. endometrial implants can block the fallopian tubes

b. the uterine cervix becomes inflamed and swollen

c. ovaries stop producing adequate estrogen

d. pressure on the pituitary leads to decreased FSH levels

24. Lilia is scheduled to have a hysterosalpingogram. Which of the following, instructions would you give her regarding this procedure?

a. She will not be able to conceive for 3 months after the procedure

b. The sonogram of the uterus will reveal any tumors present

c. Many women experience mild bleeding as an after effect

d. She may feel some cramping when the dye is inserted

25. Lilia's cousin on the other hand, knowing nurse Lorena's specialization asks what artificial insemination by donor entails. Which would be your best answer if you were Nurse Lorena?

a. Donor sperm are introduced vaginally into the uterus or cervix

b. Donor sperm are injected intra-abdominally into each ovary

c. Artificial sperm are injected vaginally to test tubal patency

d. The husband's sperm is administered intravenously weekly

Situation 6 - There are other important basic knowledge in the performance of our task as Community Health Nurse in relation to IMMUNIZATION these include:

26. The correct temperature to store vaccines in a refrigerator is:

a. between -4 deg C and +8 deg C

b. between 2 deg C and +8 deg C

c. between -8 deg C and 0 deg C

d. between -8 deg C and +8 deg C

27. Which of the following vaccines is not done by intramuscular (IM) injection?

a. Measles vaccine

b. DPT

c. Hepa B vaccines

d. DPT

28. This vaccine content is derived from RNA recombinants:

a. Measles

b. Tetanus toxoids

c. Hepatitis B vaccines

d. DPT

29. This is the vaccine needed before a child reaches one (1) year in order for him/her to qualify as a "fully immunized child".

a. DPT

b. Measles

c. Hepatitis B

d. BCG

30. Which of the following dose of tetanus toxoid is given to the mother to protect her .infant from neonatal tetanus and likewise provide 10 years protection for the mother?

a. Tetanus toxoid 3

b. Tetanus toxoid 2

c. Tetanus toxoid 1

d. Tetanus toxoid 4

Situation 7 - Records contain those, comprehensive descriptions of patient's health conditions and needs and at the same serve as evidences of every nurse's accountability in the, care giving process. Nursing records normally differ from institution to, institution nonetheless they follow similar patterns of .meeting needs for specifics, types of information. The following pertalos to documentation/records management.

31. This special form used when the patient is admitted to the unit. The nurse completes, the information in this records particularly his/her .basic personal data, current illness, previous health history, health history of the family, emotional profile, environmental history as well as physical assessment together with nursing diagnosis on admission. What do you call this record?

a. Nursing Kardex

b. Nursing Health History and Assessment Worksheet

c. Medicine and Treatment Record

d. Discharge Summary

32. These, are sheets/forms which provide an efficient and time saving way to record information that must be obtained repeatedly at regular and/or short intervals, of .time. This does not replace the progress notes; instead this record of information on vital signs, intake and output, treatment, postoperative care, postpartum care, and diabetic regimen, etc., this is used whenever specific measurements or observations are needed to-be documented repeatedly. What is this?

a. Nursing Kardex

b. Graphic Flow sheets

c. Discharge Summary

d. Medicine and Treatment Record

33. These records show all medications and treatment provided on a repeated basis. What do you call this record?

a. Nursing Health History and Assessment Worksheet

b. Discharge Summary

c. Nursing Kardex

d. Medicine and Treatment Record

34. This flip-over card is usually kept in a portable file at the Nurses Station. It has 2-parts: the activity and treatment section and a nursing care plan section. This carries information about basic demographic data, primary medical diagnosis, current orders of the physician to be carried out by the nurse, written nursing care plan, nursing orders, scheduled tests and procedures, safety precautions in-patient care and factors related to daily living activities/ this record is used in the charge-of-shift reports or during the beside rounds or walking rounds. What record is this?

a. Discharge Summary

b. Medicine and Treatment Record

c. Nursing Health History and Assessment Worksheet

d. Nursing Kardex

35. Most nurses regard this as conventional recording of the date, time and mode by which the patient leaves a healthcare unit but this record includes importantly, directs of planning for discharge that starts soon after the' person is admitted to a healthcare institution, it is accepted that collaboration or multidisciplinary involvement (of all members of the health team) in discharge results in comprehensive care. What do you call this?

a. Discharge Summary

b. Nursing Kardex

c. Medicine and Treatment Record

d. Nursing Health History and Assessment Worksheet

Situation 8 - As Filipino Professional Nurses we must be knowledgeable, about the Code of Ethics for Filipino Nurses and practice these by heart. The next questions pertain to this Code of Ethics.

36. Which of the following is TRUE about the Code of Ethics of Filipino Nurses?

a. The Philippine Nurses Association for being the accredited professional organization was given the privilege to formulate a Code of Ethics which the Board of Nurses promulgated

b. Code of Nurses was first formulated in 1982 published in the Proceedings of the Third Annual Convention of the PNA House of Delegates

c. The present code utilized the Code of Good Governance for the Professions in the Philippines

d. Certificate of Registration of registered nurses; may be revoked or suspended for violations of any provisions of the Code of Ethics

37. Based on the Code of Ethics for Filipino Nurses, what is regarded as the hallmark of nursing responsibility and accountability?

a. Human rights of clients, regardless of creed and gender

b. The privilege of being a registered professional nurses

c. Health, being a fundamental right of every individual

d. Accurate documentation of actions and outcomes

38. Which of the following nurses behavior is regarded as a violation of the Code of Ethics of Filipino Nurses?

a. A nurse withholding harmful information to the family members of a patient

b. A nurse declining commission sent by a doctor for her referral

c. A nurse endorsing a person running for congress

d. Nurse Reviewers and/or nurse review center managers who pays a considerable amount of cash for reviewees who would memorize items from the Licensure exams and submit these to them after the examination

39. A nurse should be cognizant that professional programs for specialty certification by the Board of Nursing are accredited through the

a. Professional Regulation Commission

b. Nursing Specialty Certification Council

c. Association of Deans of Philippine Colleges of Nursing

d. Philippine Nurse Association

40. Mr. Santos, R.N. works in a nursing home, and he knows that one of his duties is to be an advocate for his patients. Mr. Santos knows a primary duty of an advocate is to:

a. act as the patient's legal representative

b. complete all nursing responsibilities on time

c. safeguard the well being of every patient

d. maintain the patient's right to privacy

Situation 9 - Nurse Joanna works as an OB-Gyne Nurse and attends to several HIGH-RISK PREGNANCIES: Particularly women with preexisting of Newly Acquired illness. The following conditions apply.

41. Bernadette is a 22-year old woman. Which condition would make her more prone than others to developing a Candida infection during pregnancy?

a. Her husband plays gold 6 days a week

b. She was over 35 when she became pregnant

c. She usually drinks tomato juice for breakfast

d. She has developed gestational diabetes

42. Bernadette develops a deep-vein thrombosis following an auto accident and is prescribed heparin sub-Q. What should Joanna educate her about in regard to this?

a. Some infants will be born with allergic symptoms to heparin

b. Her infant will be born with scattered petechiae on his trunk

c. Heparin can cause darkened skin in newborns

d. Heparin does not cross the placenta and so does not affect a fetus

43. The cousin of Bernadette with sickle-cell anemia alerted Joanna that she may need further instruction on prenatal care. Which statement signifies this fact?

a. I've stopped jogging so I don't risk becoming dehydrated

b. I take an iron pull every day to help grown new red blood cells

c. I am careful to drink at least eight glasses of fluid everyday

d. 1 understand why folic acid is important for red cell formation

44. Bernadette routinely takes acetylsalicylic acid (aspirin) for arthritis. Why should she limit or discontinue this toward the end of pregnancy?

a. Aspirin can lead to deep vein thrombosis following birth

b. Newborns develop a red rash from salicylate toxicity

c. Newborns develop withdrawal headaches from salicylates

d. Salicyates can lead to increased maternal bleeding at childbirth

45. Bernadette received a laceration on her leg from her automotive accident. Why are lacerations of lower extremities potentially more serious in pregnant women than others?

a. Lacerations can provoke allergic responses because of gonadothropic hormone

b. Increased bleeding can occur from uterine pressure on leg veins

c. A woman is less able to keep the laceration clean because o f her fatigue

d. Healing is limited during pregnancy, so these will not heal until after birth

Situation 10 - Still in your self-managed Child Health Nursing Clinic, your encounter these cases pertaining to the CARE OF CHILDREN WITH PULMONARY AFFECTIONS.

46. Josie brought her 3-rnonths old child to your clinic because of cough and colds. Which of the following is your primary action?

a. Give contrimoxazole tablet or syrup

b. Assess the patient using the chart on management of children with cough

c. Refer to the doctor

d. Teach the mother how to count her child's bearing

47. In responding to the care concerns of children with severe disease, referral to the hospital of the essence especially if the child manifests which of the following?

a. Wheezing

b. Stopped bleeding

c. Fast breathing

d. Difficulty to awaken

48. Which of the following is the most important responsibility of a nurse in the prevention of necessary deaths from pneumonia and other severe diseases?

a. Giving of antibiotics

b. Taking of the temperature of the sick child

c. Provision of Careful Assessment

d. Weighing of the sick child

49. You were able to identify factors that lead to respiratory problems in the community where your health facility serves. Your primary role therefore in order to reduce morbidity due to pneumonia is to:

a. Teach mothers how to recognize early signs and symptoms of pneumonia

b. Make home visits to sick children

c. Refer cases to hospitals

d. Seek assistance and mobilize the BHWs to have a meeting with mothers

50. Which of the following is the principal focus on the CARI program of the Department of Health?

a. Enhancement of health team capabilities

b. Teach mothers how to detect signs and where to refer

c. Mortality reduction through early detection

d. Teach other community health workers how to assess patients

Situation 11 - You are working as a Pediatric Nurse in your own Child Health Nursing Clinic, the following cases pertain to ASSESSMENT AND CARE OP THE NEWBORN AT RISK conditions.

51. Theresa, a mother with a 2 year old daughter asks, "at what are can I be able to take the blood pressure of my daughter as a routine procedure since hypertension is common in the family?" Your answer to this is:

a. At 2 years you may

b. As early as 1 year old

c. When she's 3- years old

d. When she's 6 years old?

52. You typically gag children to inspect the back of their throat. When is it important NOT to solicit a gag reflex?

a. when a girl has a geographic tongue

b. when a boy has a possible inguinal hernia

c. when a child has symptoms of epiglottitis

d. when children are under 5 years of age

53. Baby John was given a drug at birth to reverse the effects of a narcotic given to his mother in' labor. What drug is commonly used for this?

a. Naloxone (Narcan)

b. Morphine Sulfate

c. Sodium Chloride

d. Penicillin G

54. Why are small-for-gestational-age newborns at risks for difficulty maintaining body temperature?

a. They do not have as many fat stores as other infant’s

b. They are more active than usual so throw off covers

c. Their skin is more susceptible to conduction of cold

d. They are preterm so are born relatively small in size

55. Baby John develops hyperbilirubinemia. What is a method used to treat hyperbilirubinemia in a newborn?

a. Keeping infants in a warm arid dark environment

b. Administration of a cardiovascular stimulant

c. Gentle exercise to stop muscle breakdown

d. Early feeding to speed passage of meconium

Situation 12 - You are the nurse in the Out-Patient-Department and during your shift you encountered multiple children's condition. The following questions apply.

56. You assessed a child with visible severe wasting, he has:

a. edema

b. LBM

c. kwashiorkor

d. marasmus

57. Which of the following conditions is NOT true about contraindication to immunization?

a. do not give DPT2 or DPT3 to a child who has convulsions within 3 days of DPT1

b. do not give BOG if the child has known hepatitis .

c. do not give OPT to a child who has recurrent convulsion or active neurologic disease

d. do not give BCG if the child has known AIDS

58. Which of the following statements about immunization is NOT true:

a. A child with diarrhea who is due for OPV should receive the OPV and make extra dose on the next visit

b. There is no contraindication to immunization if the child is well enough to go home

c. There is no contraindication to immunization if the child is well enough to go home and a child should be immunized in the health center before referrals are both correct

d. A child should be immunized in the center before referral

59. A child with visible severe wasting or severe palmar pallor may be classified as:

a. moderate malnutrition/anemia

b. severe malnutrition/anemia

c. not very tow weight no anemia

d. anemia/very low weight

60. A child who has some palmar pallor can be classified as:

a. moderate anemia/normal weight

b. severe malnutrition/anemia

c. anemia/very low weight

d. not very low eight to anemia

Situation 13 - Nette, a nurse palpates the abdomen of Mrs. Medina, a primigravida. She is unsure of the date of her last menstrual period. Leopold's Maneuver is done. The obstetrician told mat she appears to be 20 weeks pregnant. .

61. Nette explains this because the fundus is:

a. At the level the umbilicus, and the fetal heart can be heard with a fetoscope

b. 18 cm, and the baby is just about to move

c. is just over the symphysis, and fetal heart cannot be heard

d. 28 cm, and fetal heart can be heard with a Doppler

62. In doing Leopold's maneuver palpation which among the following is NOT considered a good preparation?

a. The woman should lie in a supine position wither knees flexed slightly

b. The hands of the nurse should be cold so that abdominal muscles would contract and tighten

c. Be certain that your hands are warm (by washing them in warm water first if necessary)

d. The woman empties her bladder before palpation

63. In her pregnancy, she experienced fatigue and drowsiness. This probably occurs because:

a. of high blood pressure

b. she is expressing pressure

c. the fetus utilizes her glucose stores and leaves her with a Sow blood glucose

d. of the rapid growth of the fetus

64. The nurse assesses the woman at 20 weeks gestation3 and expects the woman to report:

a. Spotting related to fetal implantation

b. Symptoms of diabetes as human placental lactogen is released

c. Feeling fetal kicks

d. Nausea and vomiting related HCG production

65. If Mrs. Medina comes to you for check-up on June 2, her EDO is June 11, what do you expect during assessment?

a. Fundic ht 2 fingers below xyphoid process, engaged

b. Cervix close, uneffaced, FH-midway between the umbilicus and symphysis pubis

c. Cervix open, fundic ht. 2 fingers below xyphoid process, floating .

d. Fundic height at least at the level of the xyphoid process, engaged

Situation 14: - Please continue responding as a professional nurse in varied health situations through the following questions.

66. Which of the following medications would the nurse expect the physician to order for recurrent convulsive seizures of a 10-year old child brought to your clinic?

a. Phenobarbital

b. Nifedipine

c. Butorphanol

d. Diazepam

67. RhoGAM is given to Rh-negative women to prevent maternal sensitization from occurring. The nurse is aware that in addition to pregnancy, Rh-negative women would also receive this medication after which of the following?

a. Unsuccessful artificial insemination procedure

b. Blood transfusion after hemorrhage

c. Therapeutic or spontaneous abortion

d. Head injury from a car accident

68. Which of the following would the nurse include when describing the pathophysiologv of gestational diabetes?

a. Glucose levels decrease to accommodate fetal growth

b. Hypoinsulinemia develops early in the first trimester

c. Pregnancy fosters the development of carbohydrate cravings

d. There is progressive resistance to the effects of insulin

69. When providing prenatal education to a pregnant woman with asthma, which of the following would be important for the nurse to do?

a. Demonstrate how to assess her blood glucose

b. Teach correct administration of subcutaneous bronchodilators

c. Ensure she seeks treatment for any acute exacerbation

d. Explain that she should avoid steroids during her pregnancy

70. Which of the following conditions would cause an insulin-dependent diabetic client the most difficulty during her pregnancy?

a. Rh incompatibility

b. Placenta previa

c. Hyperemesis gravidarum

d. Abruption placentae

Situation 15 - One important toot a community health nurse uses in the conduct of his/her activities is the CHN Bag. Which of the following BEST DESCRIBES the use of this vital facility for our practice?

71. The Community/Public Health Bag is:

a. a requirement for home visits

b. an essential and indispensable equipment of the community health nurse

c. contains basic medications and articles used by the community health nurse

d. a tool used by the Community health nurse is rendering effective nursing procedure during a home visit

72. What is the rationale in the use of bag technique during home visit?

a. It helps render effective nursing care to clients or other members of the family

b. It saves time and effort of the nurse in the performance of nursing procedures

c. It should minimize or prevent the spread of infection from individuals to families

d. It should not overshadow concerns for the patient

73. Which among the following is important in the use of the bag technique during home visit?

a. Arrangement of the bag's contents must be convenient to the nurse

b. The bag should contain all necessary supplies and equipment ready for use

c. Be sure to thoroughly clean your bag especially when exposed to communicable disease cases

d. Minimize if not totally prevent the spread of infection

74. This is an important procedure of the nurse during home visits?

a. protection of the CHN bag

b. arrangement of the contents of the CHM bag

c. cleaning of the CHN bag

d. proper handwashing

75. In consideration of the steps in applying the bag technique, which side of the paper lining of the CHN bag is considered clean to make a non-contaminated work area?

a. The lower lip

b. The outer surface

c. The upper lip

d. The inside surface

Situation 16 - As a Community Health Nurse relating with people in different communities, and in the implementation of health programs and projects you experience vividly as well the varying forms of leadership and management from the Barangay Level to the Local Government/Municipal City Level.

76. The following statements can correctly be made about Organization and management?

A. An organization (or company) is people. Values make people persons: values give vitality, meaning and direction to a company. As the people of an organization value, so the company becomes.

B. Management is the process by which administration achieves its mission, goals, and objectives

C. Management effectiveness can be measured in terms of accomplishment of the purpose of the organization while management efficiency is measured in terms of the satisfaction of individual motives

D. Management principles are universal therefore one need not be concerned about people, culture, values, traditions and human relations.

a. B and C only

b. A, B and D only

c. A and D only

d. B, A, and C only

77. Management by Filipino values advocates the consideration of the Filipino goals trilogy according to the Filipino priority-values which are:

a. Family goals, national goals, organizational goals

b. Organizational goats, national goals, family goals

c. National goals, organizational goals, family goals

d. Family goals, organizational goals, national goals

78. Since the advocacy for the utilization of Filipino value-system in management has been encouraged, the Nursing sector is no except, management needs to examine Filipino values and discover its positive potentials and harness them to achieve:

a. Employee satisfaction

b. Organizational commits .ants, organizational objectives and employee satisfaction

c. Employee objectives/satisfaction, commitments and organizational objectives

d. Organizational objectives, commitments and employee objective/satisfaction

79. The following statements can correctly be made about an effective and efficient community or even agency managerial-leader.

A. Considers the achievement and advancement of the organization she/he represents as well as his people

B. Considers the recognition of individual efforts toward the realization of organizational goals as well as the welfare of his people

C. Considers the welfare of the organization above all other consideration by higher administration

D. Considers its own recognition by higher administration for purposes of promotion and prestige

a. Only C and D are correct

b. A, C and D are correct

c. B, C, and D are correct

d. Only A and B are correct

80. Whether management at the community or agency level, there are 3 essential types of skills managers must have, these are:

A. Human relation skills, technical skills, and cognitive skills

B. Conceptual skills, human relation/behavioral skills, and technical skills

C. Technical skills, budget and accounting skills, skills in fund-raising

D. Manipulative skills, technical skills, resource management skills

a. A and D are correct

b. B is correct

c. A is correct

d. C and D are correct

Situation 17 - You are actively practicing nurse who just finished your Graduate Studies. You earned the value of Research and would like to utilize the knowledge and skills gained in the application of research to Nursing service. The following questions apply to research.

81. Which type of research Inquiry investigates the issue of human complexity (e.g. understanding the human expertise)

a. Logical position

b. Naturalistic inquiry

c. Positivism

d. Quantitative Research

82. Which of the following studies is based on quantitative research?

a. A study examining the bereavement process in spouses of clients with terminal cancer

b. A study exploring factors influencing weight control behavior

c. A study measuring the effects of sleep deprivation on wound healing

d. A study examining client's feelings before, during and after a bone marrow aspiration

83. Which of the following studies is based on qualitative research?

a. A study examining clients reactions to stress after open heart surgery

b. A study measuring nutrition and weight, loss/gain in clients with cancer

c. A study examining oxygen levels after endotracheal suctioning

d. A study measuring differences in blood pressure before during and after a procedure

84. An 85 year old client in a nursing home tells a nurse, "I signed the papers for that research study because the doctor was so insistent and I want: him to continue taking care of me." Which client right is being violated?

a. Right of self determination

b. Right to privacy and confidentiality

c. Right to full disclosure

d. Right not to be harmed

85. "A supposition or system of ideas that is proposed to explain a given phenomenon," best defines:

a. a paradigm

b. a concept

c. a theory

d. a conceptual framework

Situation 18 - Nurse Michelle works with a Family Nursing Team in Calbayog Province specifically handling a UNICEF Project for Children. The following conditions pertain, to CARE OP THE FAMILIES PRESCHOOLERS.

86. Ronnie asks constant questions. How many does a typical 3-year-old ask in a day's time?

a. 1,200 or more

b. Less than 50

c. 100-200

d. 300-400

87. Ronnie will need to change to a new bed because his baby sister will need Ronnie's old crib. What measure would you suggest that his parents take to help decrease sibling rivalry between Ronnie and his new sister?

a. Move him to the new bed before the baby arrives

b. Explain that new sisters grow up to become best friends

c. Tell him he will have to share with the new baby

d. Ask him to get his crib ready for the new baby

88. Ronnie's parents want to know how to react to him when he begins to masturbate while watching television. What would you suggest?

a. They refuse to allow him to watch television

b. They schedule a health check-up for sex-related disease

c. They remind him that some activities are private

d. They give him "timeout" when this begins

89. How many words does a typical 12-month-old infant use?

a. About 12 words

b. Twenty or more words

c. About 50 words

d. Two, plus "mama" and "dada"

90. As a nurse. You reviewed infant safety procedures with Bryan's mother. What are two of the most common types of accidents among infants?

a. Aspiration and falls

b. Falls and auto accidents

c. Poisoning and burns

d. Drowning and homicide

Situation 19 - Among common conditions found in children especially among poor communities are ear infection/problems. The following questions apply.

91. A child with ear problem should be assessed for the following EXCEPT:

a is there any fever?

b. ear discharge

c. if discharge is present for how long?

d. ear pain

92. If the child does not have ear problem, using IMCI, what should you as the nurse do?

a. Check for ear discharge

b. Check for tender swellings, behind the ear

c. Check for ear pain

d. Go to the next question, check for malnutrition

93. An ear discharge that has been present for more than 14 days can be classified as:

a. mastoditis

b. chronic ear infection

c. acute ear infection

d. complicated ear infection

94. An ear discharge that has been present for jess than 14 days can be classified as:

a. chronic ear infection

b. mastoditis

c. acute ear infection

d. complicated ear infection

95. If the child has severe classification because of ear problem, what would be the best thing that you as the nurse can do?

a. instruct mother when to return immediately

b. refer urgently

c. give an antibiotic for 5 days

d. dry the ear by wicking

Situation 20 - If a child with diarrhea registers one sign in the pink row and one in the yellow; row in the IMCI Chart.

96. We can classify the patient as:

a. moderate dehydration

b. some dehydration

c. no dehydration

d. severe dehydration

97. The child with no dehydration needs home treatment Which of the following is not included the rules for home treatment in this case:

a. continue feeding the child

b. give oresol every 4 hours

c. know when to return to the health center

d. give the child extra fluids

98. A child who has had diarrhea for 14 days but has no sign of dehydration is classified as:

a. severe persistent diarrhea

b. dysentery

c. severe dysentery b. dysentery

d. persistent diarrhea

99. If the child has sunken eyes, drinking eagerly, thirsty and skin pinch goes back slowly, the classification would be:

a. no dehydration

b. moderate dehydration

c. some dehydration

d. severe dehydration

100. Carlo has had diarrhea for 5 days. There is no blood in the stool, he is irritable. His eyes are sunken the nurse offers fluid to Carlo and he drinks eagerly. When the nurse pinched the abdomen, it goes back slowly. How will you classify Carlo’s illness?

a. severe dehydration

b. no dehydration

c. some dehydration

d. moderate dehydration


1. A

2. B

3. A

4. C

5. B

6. D

7. C

8. D

9. A

10. B

11. D

12. D

13. A

14. B

15. A

16. C

17. D

18. A

19. B

20. D

21. C

22. C

23. A

24. C

25. A

26. B

27. A

28. C

29. B

30. D

31. B

32. B

33. D

34. D

35. A

36. C

37. C

38. A

39. B

40. C

41. D

42. D

43. B

44. D

45. B

46. B

47. D

48. C

49. A

50. C

51. C

52. C

53. A

54. A

55. D

56. D

57. B

58. A

59. B


61. A

62. B

63. D

64. C

65. A

66. A

67. C

68. D

69. C

70. C

71. B

72. A

73. D

74. D

75. B

76. D

77. D

78. D

79. D

80. C

81. B

82. C

83. A

84. A

85. C

86. D

87. A

88. C

89. A

90. A

91. A

92. D

93. B

94. C

95. B

96. D

97. B

98. D

99. C

100. C

No comments: